Groene thee zout50 gram

Artikelnummer : 770342

Inhoud : 50 gram

Herkomst : Japan

Groene thee zout

De zoutwinning op het Japanse vasteland word natuurlijk bemoeilijkt door de afwezigheid van zouthoudende gesteentes, aan de andere kant is het natuurlijk omringd door een bijna onuitputtellijke bron van zout namelijk de zee! Jammer genoeg laat het eerder vochtig klimaat van Japan geen zoutwinning door natuurlijke zonne-evaporatie toe. Zeewater werd geconcentreerd door uit te koken om alzo de zoutconcentratie in het water te concentreren, achteraf werd dit dan drooggekookt om alzo het zout in kristalvorm vrij te geven. Zout zoals wij het kennen is dan ook relatief zeldzaam in Japan, er wordt meer met zoutvervangers gewerkt zoals sojasaus enz... Als het dan wel bestaat is het van een zeer puur niveau met een esthetische structuur.

Minami Sangyo website: www.minamisangyo.com Minami Sangyo is niet enkel één der allerbeste tofumakers in Japan maar is tevens een vooraanstaand zoutwinner. Zijn zout is afkomstig van zeewater vanaf een diepte van 415 meter. Op deze diepte is er bijna geen evidente pollutie meer en is het water eigenlijk kniet meer in beweging, gevolg : het water zuigt zich als het ware vol met mineralen en zouten. Hij brengt zijn zout op de markt in verschillende 'vormen'. Ten eerste is er de mizushio 24. Dit is een flesje gepurifieerd diepzeewater, het eerste en meest pure stadium na het koken, kansui, genaamd. De densiteit van zeewater is hier 24 %, het opgeloste minerale zout wordt zeer geapprecieerd in de Japanse haute cuisine. Het tweede type noemen we shittori en is het gedroogde vochtige zout na een kansui tot op 26 % densiteit. Deze kansui wordt gecentrifugeerd om de nigari van de zoutkorrels te scheiden. Het derde type is het sara sara type. Hier wordt het zout zachtjes gedroogd in de oven na de afscheiding van de nigari. Een deel van dit sara sara zout wordt vermalen en gearomatiseerd met groene tee-poeder (matcha), met verse Japanse wortel (wasabi) en op onze aanvraag met verse yuzu.

 

De zoutwinning op het Japanse vasteland word natuurlijk bemoeilijkt door de afwezigheid van zouthoudende gesteentes, aan de andere kant is het natuurlijk omringd door een bijna onuitputtellijke bron van zout namelijk de zee! Jammer genoeg laat het eerder vochtig klimaat van Japan geen zoutwinning door natuurlijke zonne-evaporatie toe.