Studiereis Piemonte:

truffels, wijn en risotto (27-30 november 2017)

Pariani
Notenspecialist Pariani bevindt zich net buiten Turijn. Tijdens ons bezoek kregen we een uitgebreide proeverij van bijvoorbeeld pijnboompitolie, gekonfijte spruitjes, verschillende soorten hazelnootpasta en ontvette hazelnootbloem.
 
Vino
Daarna richting de Langhe-streek om in te checken bij agriturismo Cascina Barac. De uitbaters zijn barbaresco-wijnmakers midden in dit heuvelachtige gebied.Na de proeverij van Tenuta Barac (onder meer barolo en nebbiolo) naar Osteria More e Macine in La Morra voor een bord tajarin al tartufo bianco. Zaf van ZafVino (Arnhem) zocht er een paar mooie barolo’s bij. Rozig naar bed.


 
Truffels, truffels, truffels ...
Volgende ochtend na het ontbijt naar Piobesi d’Alba, naar een van onze truffelleverancier TartufLanghe. Met de oude truffeljager Michele (en zijn nog oudere beste vriend) natuurlijk begeleid door hun truffelhonden, de velden in op truffeljacht. Brutale haast retorische vraag: als je zou moeten kiezen tussen vrouw of truffelhond ... wie wordt het dan? Het antwoord: ‘Mijn hond natuurlijk! Honden bedriegen je niet!’.Voor ons was het soms moeilijk aan te zien dat Michele zijn hond hele kleine witte en zwarte truffels gewoon liet opeten. Aangezien dit een erg prijzig truffelseizoen is, slikte die hond al gauw voor zo’n veertig euro naar binnen! 
Michele vertelde dat hij het liefst ‘s avonds na het eten in het donker gaat zoeken; de hond is dan minder afgeleid, ruikt dan beter én de concurrent ziet je niet.

Het idee voor een nieuw tripje was zo geboren: we zijn uitgenodigd om een keer met Michele ’s avonds truffels te gaan zoeken! Maar alleen als wij zorgen voor een drankje om warm te blijven.
 
Bij TartufLanghe ontzettend verwend met een heerlijke lunch met veel witte en zwarte truffel.


 
Ostu di Djun
’s Avonds gedineerd bij het fameuze restaurant Ostu di Djun met zowel onze truffelleverancier als Pariani en Acquerello. Gezellige rumoerige trattoria. Zelf je brood snijden terwijl ondertussen hele magnums barolo van tafel tot tafel gaan. Maria Nava Rondolino gaf de kokkin strenge adviezen over hoe haar Acquerello-rijst gekookt dient te worden. Nadat de chauffeur wat tot rust gebracht te hebbe (het was nogal uitgelopen) weer terug naar ons verblijf.

Rijst
Woensdagochtend: na het ontbijt afscheid van de aardige familie van Cascina Barac. Half slapend in de bus naar het noorden van Piemonte om het indrukwekkende bedrijf van de familie Rondolino te bezoeken waar de Acquerello-rijst wordt verbouwd: tenuta la Colombara in Livorno Ferraris (Vercelli). Oude familievriend Mario is hier als kind opgegroeid en vertelde (met een enorme grijns op zijn gezicht) dat hij tussen de rijstpluksters (de mondine) mocht slapen, die in het oogstseizoen met zijn allen in een huis woonden op het landgoed.

Na een uitgebreide rondleiding en nadat onze chefs de les werd gelezen (tja ...) door Maria Nava ...... hoe je (in haar ogen) risotto hoort te bereiden (en nadat Zaf haar kuste), vertrokken we richting Milaan Malpensa. En zo sloten we alweer een leerzame studiereis af.

Wendy Nolde
 
PS
Mee waren:

Martijn Kuik - Kaatje bij de Sluis
Maurice Kersten en Tom Langenkamp - Engelenburg
Reza Afghan - Double Tree Hilton en sterklasser
Pascal Duvivier - The Grand, restaurant Bridges
Bart Kalfstermann - Aan de poel
Arjen Nieuwenhuis - restaurant Applause, Haarlem
Inan Sahin - Bodon
Ippe Galama - Double Tree Hilton
Zafer en Huseyin Göbel - ZafVino
Rob van Werkhoven - Ertepeller
Dieuwertje Wils - Original Beans