Op bezoek bij Noma

Het beste restaurant ter wereld

In 2008 werd Gerard voorgesteld aan Roland Rittman, een Zweedse oud leraar biologie. Roland ging een paar jaar geleden met vervroegd pensioen, met maar 1 hobby: paddenstoelen zoeken.  Na een paar maanden zijn vondsten dagelijks te hebben bereid en inmiddels drie gevulde diepvriezers verder, stuurde Rolands echtgenote hem naar de markt om zijn opbrengsten te verkopen. Zo kwam hij in aanraking met restaurateurs en werd hij leverancier van o.a. Noma. Rene Redzepi zocht toen al regelmatig zelf kruiden en scheutjes. Door de toenemende druktein zijn restaurant, vroeg hij Roland Rittman dit gedeeltelijk voor hem te gaan doen. Inmiddels werken bij Roland 5 mensen, die 4 dagen per week in bossen, aan het strand en in weilanden zoeken naar kruiden.
 

“…waarom dan niet proberen een tafel te krijgen bij Noma…”

Nadat ook een paar Nederlandse koks vroegen naar de kruiden van Roland, was de beslissing gevallen. Wij zouden deze man bezoeken en in levende lijve beleven hoe en wat hij precies doet. Na heel wat mail en telefoonverkeer kregen we een afspraak en boekten wij een ticket naar Kopenhagen. Toen ontstond het idee…… waarom dan niet proberen een tafel te krijgen bij Noma…..

Unieke eetervaring
Niet denkende dat het zou lukken, lukte het toch. Vier weken later werden we door het voltallige keukenteam verwelkomt voor de lunch. Gewapend met fotocamera, en een aantal vragen begonnen we aan ons “ carte blanche” menu. (zie menukaartje onderaan) 18 gangetjes (incl. de “snacks”) later wisten wij het zeker, dit was één, misschien zelfs de meest unieke eetervaring ooit. In dit reisverslag is geen ruimte om alle gerechten te beschrijven, maar ze waren allen uniek, en vooral anders…. Een geheel eigen stijl, geen olijfolie, geen foie gras, vrijwel geen vis, vlees, geen schuimpjes of structuurtjes.