Prachtvis in blikjes, potjes, flesjes en doosjes

Al van oudsher voeren wij de kenmerkende geel-rood-blauwe potjes en blikken – groot en klein – van de Spaanse conservenspecialist Ortiz. Een traditioneel Baskisch familieberdrijf dat nu al vijf generaties lang behoort tot de beste inblikkers van vis ter wereld. Aan het eind van de 19e eeuw gebeurde dat nog met mobiele fabriekjes, dicht bij de kustvissers, hun vangst en hun handige vrouwen. Ortiz bekwaamde zich erin om alleen met de hoogstnoodzakelijke hoeveelheid pekelzout te werken, hetgeen de smaak ten goede kwam en komt. Het waren vooral de Italiaanse seizoenarbeiders die deze ‘alla vera carne’-techniek meenamen.
Ansjovis vormde aanvankelijk de hoofdmoot van de Ortiz-productie. Later kwam daar ook tonijn en bijvoorbeeld makreel (sgombro) bij.
Nog steeds heeft Ortiz de oude tradities hoog in het vaandel gecombineerd met eigentijdse technieken, zoals dat zo mooi heet. Met andere woorden: ze zijn niet stil blijven staan, maar het respect voor de zee blijft. Hun vissers werken volgens de getijden en de duurzame albacore-tonijn (bonito del norte) wordt alleen per stuk ­– in een enorm tempo – met de lijn gevangen, niet met netten. Wat wel stil bleef staan, is de huisstijl van Ortiz. Wij maken niet meer mee dat zij ooit afscheid nemen van hun geel, blauw, groen en rood met middenin hun El Velero-logo, de zeilboot.
Naast de producten van Ortiz, hebben we nóg enkele visconserven die de moeite waard zijn. Zo is er het in het Italiaanse Cetera opgevangen leksel van tonnetjes die gepekelde sardientjes bevatten: colatura di alice heet dat van Scalia en Delfino, in nostalgische én modern vormgegeven flesjes. Puur zilt umami! Verder nog alternatieve sardientjes (waaronder sardienpaté) en ansjovisfilet in zonnebloemolie. Tot slot zijn er nog de voortreffelijke gestoomde mosseltjes van Ria de Arosa.

Meer