Superieure Alba-kaneel

Afgelopen maand hebben we weer een prachtige voorraad kaneel binnengekregen. Naar ons idee de mooiste kaneel die er te krijgen is, want ja … er zijn nogal wat kwaliteitsverschillen. Lees meer over kaneel in het volgende artikel. 

Net als vanille en kruidnagel heeft kaneel een krachtige warme geur die bijna iedereen meteen voor de geest kan halen (appeltaart, stoofvlees, bastilla, kaneelstok). De olie vindt toepassingen in medische sferen en de parfumindustrie, poeder en stokjes vinden we in de keuken. Misschien zit die geur wel in onze genen want in de tijd van de VOC hadden wij Hollanders een kaneelmonopolie. In geschiedenisboekjes valt te lezen dat 17de-eeuws Amsterdam soms helemaal naar kaneel rook als de VOC bezig was voorraden te verbranden om het product exclusief en de prijs hoog te houden.

Binnenbast

Kaneel is de gedroogde binnenbast van de kaneelboom die (onberoerd) best hoog kan worden, maar op plantages blijft het een wilgachtige struik. In de regentijd worden twijgen gekapt. De groenige buitenbast wordt met scherpe schrapertjes van de stammetjes verwijderd waarna de aromatische binnenbast als het ware gepeld wordt. Dat lukt het best in het natte seizoen. Verschillende dunne bastlaagjes worden vervolgens in elkaar geschoven, opgerold, te drogen gelegd en gebundeld. Meer gebeurt er niet mee.
 

Superieure Alba-kaneel


Dat oogsten is tijdrovend en men moet omzichtig te werk gaan met de oogst. Dat gebeurt twee keer per jaar, maar de — vaak kleine — oogst van jonge twijgen vindt ongeveer drie keer per twee jaar plaats. Deze spaarzame oogst is voor de superieure kaneel die het ‘Alba’-label krijgt (slechts twee van de tien bomen zijn geschikt voor de oogst van Alba-kaneel).

Het verschil tussen kaneel


Ja, er is dus een verschil tussen kaneel. De botanische naam voor de beste soort uit Sri Lanka is Cinnamomum zeylanicum of C. verum, dat is het zelfde. Wat we in onze supermarkten aantreffen is doorgaans het inferieure Cinnamomum cassia (kassia) waar honderd keer zo veel van de giftige stof coumarine in zit als in de verum.

Karton versus papier


Leg kassia naast de Cinnamomum verum (de echte) en je ervaart meteen dat er een enorm verschil tussen beide is. Kassia is donkerder van kleur en het stokje lijkt op opgerold karton dat zo goed als onbreekbaar is. Echte kaneel is poreuzer, breekt en lijkt op opgerold papier. Het aroma is vele malen krachtiger en iets minder zoet dan kassia. Verfijnder. Veel gemalen kassia, soms gemengd met wat echte kaneel, wordt door snode handelslieden als echte kaneel verkocht. Industriële ijsboeren gooien gewoon een schep kassia door het ijs dat daar beige van kleurt, maar proef het verschil eens met ijs gemaakt van een room-melkmengsel waar een stokje echte kaneel in getrokken heeft … dat is magnifiek . Kaneelstokjes geven overigens geen kleur af tijdens het infuseren.

… maar dan alleen uit Zuid-Sri Lanka!


Goede kaneel is een schaars product. Onze kaneel groeit in het zuiden van Sri Lanka waar de bodem en het klimaat optimaal blijken te zijn en voor topkwaliteit zorgen. Zoals gezegd … ruiken en proeven is geloven.